gümrük müşaviri

Gümrük Vergisi Nedir? 

4458 Sayılı Gümrük Kanunundaki tanımıyla Madde3/8; “Gümrük vergileri” deyimi, ilgili mevzuat uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümünü; diğer bir ifadeyle; eşyanın Türkiye’ye  ithali veya Türkiye’den ihracı nedeniyle Gümrük idarelerince tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdir.

Gümrük Vergileri Ne Kadar? (H2)

Gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı  tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet (Eşya Bedeli + Navlun (Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta) üzerinden  hesaplanır.Ticari olan işlemler için ithalat rejim kararına göre Gürmük tarifesine ait belirlenen oranlar tutarındadır.

Kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri ile kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 45 inci maddede ve yolcu beraberinde gelen eşya için 59 uncu maddede belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerinden;

  1.  Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
  2. Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20,
  3. Kitap veya benzeri basılı yayın için % 0,
  4. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. 

Gümrük Vergi Oranları Tablosu

Gümrük tarifelerine göre belirlenmiş olan Vergi Oranları, her yılın Aralık ayının son günlerinde  resmi gazete yayımlanan İthalat rejimi kararına ek karar ile belirlenmektedir. Örneğin 2020 yılında uygulanacak vergi oranları 31.12.2019 tarihli 30995 ( 3. Mükerer sayılı ) sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. Bununla birlikte, yolcu beraberinde, posta yoluyla veya hızlı kargo yoluyla gelen belirli kıymet tutarlarını aşmayan, ticari mahiyette olmayan eşyaya ilişkin vergiler 2009/15481 sayılı BKK ile belirlenen esaslara göre hesaplamaktadır.

Vergileri Ödenmek Suretiyle Yolcu Beraberinde veya Posta Yoluyla ya da Hızlı Kargo Taşımacılığı Yoluyla Serbest Dolaşıma Sokulacak Eşya

Kıymeti 1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri üzerinden

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
  • Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20,
  • Kitap veya benzeri basılı yayın için % 0 (150 Avro’ya kadar ),
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

1500 Avro limit dahilinde getirilen eşyanın;

  • Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
  • Yolcu beraberinde ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
  • Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekir.

Eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro’yu aşması halinde, söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanır. Eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.

Gümrük Kapılarında Bulunan Mağazalardan Alınan Eşya

Yolcuların, gümrük kapılarında bulunan mağazalardan satın aldıkları kişisel eşya ile yolcu beraberi hediyelik eşyaya muafiyet tanınır. Her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro’yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.

Eşyanın yolcu başına toplam kıymetinin bu değerleri aşması halinde muafiyet yalnızca toplam değeri 150 veya 430 Avro tutarındaki kısma uygulanır. Muafiyet değerlerinin aşılması durumunda, muafiyet miktarına tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısma %18 veya %20 oranında tek ve maktu vergi uygulanır. 

Gümrük Vergisi Nasıl Ödenir?

Gümrük Vergisi ödemeleri; Gümrükler Genel Müdürlüğünün 73421605-849.04 sayılı yazılarına istinaden   01/06/2020 tarihinden itibaren; sadece halihazırda yetki verilmiş olan kamu bankaları  (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) aracılığı ile gerçekleştirilebilecektir. Ya da gümrük idarelerinde yer alan  Gümrük saymanlık veznelerinde bulunan, ortak POS uygulamasında  yer alan Kamu Bankaları Debit Kartı ile de (Mevcut durumda sadece Ziraat Bankası Vakıfbank ve Halkbank debit kartları ile) yapılabilecektir. Halihazırda kullanılan GÜMKART (2007 yılından itibaren kullanılan Vakıfbank debit kartı ), Ortak POS cihazlarında da debit kart olarak kullanılabilecektir. Yetki verilmiş olan aşağıda yer alan bankaların bankacılık kanalları vasıtasıyla da ödenebilmektedir.

  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş.

Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gümrük vergileri, ticari işlemler için ithalatta  gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre İthalatta CIF Kıymet ( Eşya Bedeli + Navlun ( Uluslararası taşıma ücreti ) + Sigorta ) üzerinden  hesaplanır. 

1500 Avro’yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya için eşyanın değeri üzerinden

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda % 18,
  • Diğer ülkelerden gelmesi durumunda % 20,
  • Kitap veya benzeri basılı yayın için % 0, (150 Avro’ya kadar )
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20 oranında hesaplanır.

Gümrük Vergisi Nereye Ödenir?

Vergilerin ödenmesi

Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak  beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.

Posta Ve Hızlı Kargo Taşımacılığı yoluyla gelen gönderilere ait vergiler Gümrük Genel Tebliği’nin ( Seri No:4 ) 11. Maddesine göre gönderiyi getiren operatöre ödenebilmektedir.

MADDE 11 – (1) Gönderilerin tahakkuk ettirilen gümrük vergilerioperatör tarafından tahsil edilebilir ve operatör tarafından gümrük idaresi adına tahsil edilen vergiler, eşyanın operatöre teslimini takip eden en geç 7 işgünü içerisinde ödenir. 

Gümrük Vergi Kodları Nelerdir, Anlamı Nedir?

Vergi KoduAçıklama
10Gümrük Vergisi
100Ek Tahakkuk
12Tek ve Maktu Vergi
16GÜMRÜK VERGİSİ-TEMİNAT
19Gumruk Vergisi (Nihai Kullanim)
20Dampinge Karşı Vergi
21Sübvansiyona Karşı Vergi
226552 s. Kanuna göre Geç Ödeme Zammı
236552 s. K. Göre TÜFE/ÜFE tutarı
246552 S. K. Göre Katsayı Tutarı
29Çevre katkı payı
32Teminatlı antidamping için geçici
33Antidamping KDV
34Ek mali yükümlülük adet
36EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK-TEMİNAT
37Ek mali yükümlülük ÖTV
38Ek mali yükümlülük KDV
39Ek mali yükümlülük
40Katma Değer Vergisi
44Ek Fon
46KATMA DEĞER VERGİSİ-TEMİNAT
49KDV (Nihai Kullanim)
50Özel Tüketim Vergisi liste-II
51Özel Tüketim Vergisi liste-III
52Özel Tüketim Vergisi liste-IV
56ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ-TEMİNAT
58İGV Nihai Kullanım
59İlave gümrük vergisi
60TRT Bandrol Ticari
61Telafi Edici Vergi(ihracat)
69Toplu Konut Fonu (Nihai Kullanim)
70Toplu Konut Fonu
72Tütün Fonu
75TRT Bandrol
89Damga Vergisi
93Özel Tüketim Vergisi liste-I
991Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu

Gümrük Vergi Muafiyeti için Ne Yapılmalı?

Gümrük Vergilerinden muaf olan eşyalar 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167. Maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye istinaden yararlanılmak istenilen muafiyetle ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgiler 2009/15481 sayılı BKK’nın 45 ila 112. Maddeleri  ve Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2) ile düzenlenmiştir.

Bunun dışında Türkiye’nin diğer ülke veya ülke grupları ile yapmış olduğu anlaşmalar kapsamında, anlaşma yapılan ülkelerden gelen ve anlaşma koşullarına uygun belgelerin Gümrük idarelerine ibraz edilmesi halinde Gümrük Vergisinden muafiyet sağlanabilmektedir.

Örneğin A.TR Dolaşım belgesi Gümrük Vergisi muafiyeti sağlamaktadır.